A legfrissebb híreink

Hungarikum verseny

A mezőtúri Telekisek nyerték a Hungarikum verseny Kárpát-medencei döntőjét

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeink megismertetésének érdekében „Keressük közös kincseinket” címmel ez évben is vetélkedőt rendezett az általános és középiskolás diákok részére. A  vármegyénket képviselő TELEKI csapata kiemelkedően szerepelt a Balatongyörökön megrendezett Kárpát-medencei döntőben. Iskolánk, a Karcagi Szakképzési Centrum  Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium (Mezőtúr) diákjai első helyezést ért el a kétnapos versenysorozat végén. A középiskolás csapat tagjai: Csekő Merse, Csordás Patrik, Otrok Alíz, Szilágyi Dóra, a felkészítő tanár: Juhászné Patkós Edit.

 

Ez egy többkörös versenysorozat volt, ahol a Kárpát-medencei döntőre már csak a legjobb vármegyei és  külhoni diákok juthattak be. A magyarországi diákok mellett voltak csapatok Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, s a Délvidékről is.

A felkészülés során a Hungarikumok Gyűjteményében és a Magyar Értéktárban szereplő 150 nemzeti értékünk megismerése volt a feladat. A kétnapos döntőben összetett elméleti és gyakorlati, ügyességi feladatok sokaságát kellett megoldani a diákoknak.

 

A megmérettetésen a diákok íjászkodtak, találkozhattak a Teqball, mint sport labdajáték kihívásaival. A feladatok között szerepeltek a kalocsai hímzéssel és pingálással, a höveji csipke készítésével, valamint a busómaszk-faragással kapcsolatos ismeretek is. A történelem felidézése kapcsán a magyar huszárok, honfoglaláskori regősök világában is kalandoztak.  Érdekes feladat volt a hungarikum kóstoló is, ahol pozsonyi kiflit, PICK téliszalámit, akácmézet és sok más különlegességet kellett felismerniük. Kürtőskalácsot is sütöttek, amit utána meg is ehettek. A  kilenc magyar kutyafajta egyedeivel is találkozhattak a versenyzők és feladatokat kellett megoldaniuk velük kapcsolatosan. Képzeletbeli vásárban is jártak, ezt korabeli képen meg is örökítették, majd a csabai kolbászkészítéssel kapcsolatos ismereteikről is számot adhattak.

Az elméleti fordulóban kvízfeladatok megoldása mellett képekről kellett felismerni hazánk kincseit, s ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Filmrészletek bejátszása után kellett azonosítani a magyar történelem, földrajz, gasztronómia, sport legkiemelkedőbb értékeit. Hatalmas mennyiségű országismereti tudásra volt szükség ezek megoldásához.

Előzetes feladatként 3 perces összeállítást kellett készíteni a csapatoknak vármegyéjük egy értékéről. A győztes Telekisek a mezőtúri fazekasságot mutatták be, mely a Magyar Értéktár része is.

A programsorozat nem csak verseny, hanem nagy kaland és élmény is volt a diákoknak: részt vehettek solymászbemutatón, táncházban, játszhattak a Teqball magyar bajnokaival és a Balatonban is fürödhettek. 

A csapat nagyon köszöni a felkészüléshez és a versenyhez nyújtott segítséget: Majoros Gergely igazgató úrnak, Pusztai Zsoltnak, a Túri Fazekas Múzeum igazgatójának, Szabó Adrienn iskolatitkárnak, valamint Mucza Kálmánnak, Kállai Krisztiánnak, Kovács Krisztiánnak, Máté Hunornak, Madarász Lajosnak és Veres Gyulának.