"A diákszálló és a kollégium között alapvető különbség van. A diákszállóban lakik valaki,

a kollégiumban pedig él, méghozzá közösségben."

(Göncz Árpád)

 

KSZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium Mezőtúr, Dózsa Gy. utca 17.

KOLLÉGIUMI TÁJÉKOZTATÓ

 

"Szóval, mit is jelent kollégistának lenni? Egymás mellett élni. Szorosan. Megtanulni alkalmazkodni, megtanulni rugalmasnak lenni, megtanulni gyorsan számolni a boltban, de leginkább a boltba menés előtt (vajon elég pénz marad-e a hét vége felé), megtanulni nem válogatni az ételek között, megtanulni, hogy a fürdőköpeny hasznos dolog, megtanulni úgy aludni, hogy melletted még szuszog pár ember. Megtanulni az intim szférát szorosabbra húzni, ugyanakkor a lelket tágítani, hisz van, aki segít, aki meghallgat. Kolisnak lenni kettős élmény. Kicsit egyedül vagy, a családtól messzire, de sosem egyedül. Önálló vagy, de azért mégsem. A koli közel hozza az egymástól távol élőket. Közös múltad lesz az először "ismeretlenekkel", s később már el sem tudsz szakadni tőlük. A koli egy lehetőség, ahol nem csak másokat ismerhetsz meg jobban, hanem magadat is." (Tóth Anikó, egykori telekis kolis diák)

 

Azért válaszd a Teleki kollégiumát, mert:

- Kollégiumunk szép helyen van! Mezőtúr központjában, az iskola épületének legfelső szintjén található. Az elhelyezés emeletes ágyakkal, hűtővel, ruhaszárítóval, polcokkal, stb. berendezett 4-6 személyes szobákban történik. A tanulóknak saját tanulóasztal, lámpa, zárható szekrény is rendelkezésre áll. Biztonságos, szép környezetben, felújított konyha, klub, mosdók, zuhanyzók várják a diákokat. Az épületben található a menza, az udvaron a sportolási, pihenési lehetőségek biztosítottak, a kollégisták helyben igénybe vehetik az iskola könyvtárát, tornatermét, konditermeket, a számítógépes termeket. A nyugodt tanulás, a korrepetálás és a tehetséggondozás is biztosított a kollégiumi keretek között délutánonként.

- Nálunk tanulni kell! Fontos célunk a tanulmányi fegyelem biztosítása. A tanulmányi munkát segítő foglalkozásaink: magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, német nyelvből, angol nyelvből, természettudományos és szakmai tárgyakból hatékonyan segítik az órára való felkészülést, a tanulók megfelelő fejlesztését.

- A továbbtanulást, pályaválasztást előkészítő és szabadidős foglalkozásaink ( médiaismereti foglalkozások, zenei-kör, képzőművészeti, kreatív kör, főzőszakkör, stb.) lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, ami számára kikapcsolódást nyújt, vagy előkészíti további életét. A szabadidős foglalkozások, programok esetében nagy hangsúlyt fektetünk a helyi hagyományok ápolására, a környék felfedezésére, a hazai történelmi, nemzeti emlékeink megismerésére.

- Hagyományos rendezvényeink (fecsketábor, kolis avató, ügyességi vetélkedők, Mikulás, karácsonyi ünnepség, farsang, kerékpártúrák, kirándulások, színházlátogatások, táncházak, irodalmi, történelmi előadások, nyelvi vetélkedők, kolis ballagás) is emlékezetessé teszik az itt töltött időt . A tábortüzek, szalonnasütések, közös főzések az otthon hangulatát is idézik.

- Kollégiumi elhelyezést minden vidéki tanuló számára tudunk biztosítani. A kollégiumi ellátás ingyenes, csak az étkezést kell fizetni.

Azokat várjuk, akik komolyan akarják venni a tanulást, az iskolai és a kollégiumi munkát, s akik szeretnék az iskola utáni óráikat egy jó hangulatú vidám közösségben barátaikkal, iskolatársaikkal eltölteni. Kollégiumunk nevelőtestülete szeretettel várja az új kollégistákat!

Vissza